woensdag 17 mei 2023

Contract for difference en beleggen

In het geval dat je al enige tijd belegt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de naam contract for difference (afspraak over verschil) afgekort als CFD ongetwijfeld al eens gehoord. Contracts for differences zijn erg geliefd bij mensen die beleggen, doordat er aanzienlijke winsten mee kunnen worden gemaakt. Maar er zijn ook behoorlijke risico’s, zeker als je gebruik wil maken van de leverage-optie, de hefboom. Middels dit artikel vertellen we je wat contracts for differences precies zijn, waar je met een CFD in belegt, hoe je ze koopt en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Eenmaal op de hoogte van de bijbehorende risico’s kun je zelf aan de slag.

Wat zijn contract for differences?


Een contract for difference (afgekort CFD) is een afspraak tussen jou als belegger en je broker over het koersverschil van een beleggingsinstrument. Het kan om tal van beleggingsvormen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen of een beurs als de NASDAQ of Dow Jones. Je spreekt met je broker een verschil in prijs af en wacht tot de prijs stijgt of daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je je contract for difference weer afsluiten en geld te incasseren. Maar het kan ook andersom gaan. Dan verdient de broker geld omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. In het geval van een hefboom kun je je winst vergroten, want bij een hefboom van bijvoorbeeld 1 op 10 hoef je per 10 euro omdat ze ergens hoog dividend aandelen in hebben zitten.
Veel voordelen


De CFD-handel is zeer populair onder beleggers vanwege het feit dat er veel voordelen zijn. Voordat de handel in contracts for differences werd geïntroduceerd kon je nog niet beleggen op dalingen van aandelen. Met CFD’s kan dat dus wel en dat biedt vele mogelijkheden voor beleggers, zeker als zij dalingen verwachten. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten hebt. als je een contract afsluit. Daarbij kun je 24/7 CFD’s verhandelen en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. De belegger die wet wat hij doet kan veel winst maken met de handel in deze contracten. Daarbij speelt de hefboomwerking een vooraanstaande rol.

Nadelen en risico’s


Aardig wat voordelen aan CFD’s, zou je zeggen, maar vooral de nadelen zorgen ervoor dat traden in dergelijke contracten een groot risico kent. Vooral de werking van de hefboom wordt bijvoorbeeld onderschat en alleen de voordelen ervan krijgen aandacht. Ondanks dat je veel winst kunt boeken, zijn de verliezen bij een hefboom ook heel groot. Al betaal je maar een deel van je investering, wanneer je verliest moet je het hele verschil aan je broker uitkeren. Het is dan ook van belang om je echt goed te verdiepen in de stof en niet zomaar te starten met CFD’s. De ervaring is namelijk dat ongeduldige investeerders te snel contracts for differences afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder voldoende kennis en onderbouwing investeren en verliezen.

Wees voorzichtig


Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk te beleggen in een daling van de beurskoers en daardoor heel veel geld te verdienen. In een zogenaamde contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor een investering tot erna. Door een hefboom kun je nog meer verdienen. In het geval van een hefboom van 1:50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch profiteer je volledig mee bij een winst. Bijvoorbeeld: stel dat een aandeel voor 100 euro werd gekocht en dat tegen 10% winst weer werd verkocht, dan verdien jij 5 euro winst, terwijl je er maar 1 euro voor hebt betaald! Een enorme winst van vierhonderd procent! Maar helaas werkt het andersom ook zo en zo kan de keuze voor een hefboom ook tot heel veel verlies leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat zijn cfd's (contracts for difference)?

Beleggen in cfd’s komt vaak voor bij beleggers. Dat is zo omdat cfd’s vele voordelen te bieden hebben ten aanzien van gewone aandelenhandel...